Kedvenc pogácsa receptem
Kezdőknek is...

Ma a kedvenc pogácsa receptemet szeretném megosztani veled, ha van kedved, próbáld ki!

Sajtos pogácsa

Hozzávalók (kb. 60 db)

- 50 dkg liszt
- 25 dkg trappista sajt
- 25 dkg túró
- 25 dkg margarin/vaj
- 15 dkg tejföl
- 5 dkg friss élesztő
- csipetnyi cukor
- 1 tojás
- só
- sajt a tetejére (opcionális)
- 1 tojás a lekenéshez

 

Elkészítés

1. A sütőt melegítsük elő 180 C-ra. Légkeveréses funkciót használjunk.

2. Készítsük elő az alapanyagokat, és az eszközöket. Amire szükséged lesz: a fent felsorolt hozzávalók, és egy kevés extra liszt a nyújtáshoz, mérleg, tálak a hozzávalók kiméréséhez és egy a tojásnak, nyújtódeszka (ha nincs, akkor a konyhapulton is csinálhatod), sodrófa, pogácsa kiszúró, tepsi, sütőpapír, (sajt)reszelő, kenőecset, kés, konyharuha.

3. Mérjük ki pontosan!! a hozzávalókat.

4. Első lépésként tegyük a tejfölbe a csipet cukrot, és az élesztőt is morzsoljuk bele, majd keverjük össze, és tegyük egy kicsit félre.

5. A lisztet öntsük a deszkára, és morzsoljuk össze a margarinnal/vajjal. Az a legjobb, ha hideg margarint/vajat használunk, mert így könnyebb dolgozni vele.

6. Reszeljük le a 25 dkg trappista sajtot.

7. A lereszelt sajtot és a sót adjuk hozzá a lisztes keverékhez.

8. A lisztes, sajtos, sós, margarinos keverék közepébe készítsünk egy mélyedést, amibe beletesszük a tejfölös keveréket, az egész tojást, és a túrót. Ezt az egészet dolgozzuk össze, amíg teljesen összeáll. 

dscn0483.JPG

 9. A sodrófa segítségével kezdjük el nyújtani, kb. ujjnyi vastagra, hüvelykujjnyi vastagra.

10. Ha ezzel készen vagyunk, akkor késsel vágjuk be a tetejét. A tésztát először az egyik átló irányába vágjuk be, majd utána a másik átló irányába. Nem kell túl mélyen, de azért ne csak kapirgáljunk a tetején. A végeredményt nem tudod elrontani, nem számít, hogy nem szabályos, nem szép a bevágás, sőt, ha tartasz tőle, ki is hagyhatod ezt a lépést.

dscn0492.JPG

11. Tegyünk a tepsibe sütőpapírt, és készítsük oda magunk mellé.

12. Kezdjük el kiszaggatni a pogácsáinkat a kiszúróval, és rögtön tehetjük is a tepsibe. Minden kiszúrás előtt mártsuk lisztbe a kiszúrót, hogy ne ragadjon rá a tészta. Vegyük figyelembe a tepsibe helyezéskor, hogy a pogácsáink még nőni fognak, szóval ne tegyük túlságosan közel egymáshoz.

13. Ha megtelt a tepsi, akkor végezzük el rajta az utolsó műveleteket. A megmaradt tojást üssük fel egy tálba, keverjük össze, és a kenőecset segítségével minden pogácsa tetejét kenjük meg vele.

14. Reszeljünk sajtot (opcionális), és ezt is tegyük a pogácsák tetejére, és készen is vagyunk, mehet a sütőbe.

dscn0504.JPG

15. Amíg a pogácsánk sül, szúrjuk ki a többit is. Ha már nem tudunk többet kiszúrni, gyúrjuk össze a tésztát, és ismét nyújtsuk ki, vágjuk be, és szaggassuk. Ezt addig folytassuk, amíg el nem fogy a tésztánk.

16. Közben figyeljük a sütőt is, és amikor már szépen egyenletesen pirosodik a pogácsák teteje, ki is vehetjük, mert elkészültek.

dscn0514.JPG

Remélem ízleni fog! Köszönöm, hogy elolvastad, és szeretettel várlak vissza legközelebb is. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://puszedliiii.blog.hu/api/trackback/id/tr10013346509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Puszedli

Friss topikok

süti beállítások módosítása