Zserbó

Nincs karácsony zserbó nélkül, legalábbis nálunk. A zserbó illata mindig karácsonyi hangulatba hoz, és nem tudom elképzelni az ünnepet nélküle. Számtalan recept van, és sokan sokat vitáznak róla, hogy milyen is az igazi zserbó, de szerintem mindenkinek az az igazi, amit ő készít, ami neki ízlik.

Most azt szeretném megmutatni, hogy nekem milyen az "igazi" zserbó, és én hogy készítem.

Hozzávalók (30x40 cm tepsi)

Tésztadscn1110.JPG

- 50 dkg finomliszt

- 25 dkg hideg vaj/margarin

- 10 dkg porcukor

- 1 tasak bourbon vaníliás cukor

- csipet só

- 1,5 dl tejföl

- 2,5 dkg friss élesztő

- 1 tojás

Töltelék

- 30 dkg darált dió

- 1 citrom reszelt héja

- 20 dkg porcukor

- 30-40 dkg sárgabaracklekvár

Tetejére

- 20 dkg étcsokoládé

- 2 evőkanál étolaj (elhagyható)

Elkészítés 

1. Készítsük elő a hozzávalókat, és az eszközöket. Szükségünk lesz konyhai mérlegre, nyújtódeszkára/munkalapra, nyújtófára, tálakra, villára, evőkanálra, reszelőre, tepsire (30x40 cm), sütőpapírra.

2. Mérjük ki pontosan! a hozzávalókat.

3.  A tejfölbe tegyünk egy csipet porcukrot (a kimért porcukorból), és morzsoljuk bele az élesztőt, keverjük össze, majd tegyük egy kicsit félre.

4. A lisztet öntsük a deszkára/pultra, adjuk hozzá, és morzsoljuk el, a felkockázott hideg! vajat/margarint. 

5. Ha ezzel megvagyunk adjuk hozzá a lisztes keverékünkhöz a porcukrot, a bourbon vaníliás cukrot, és a csipet sót. 

6. Majd a tejfölös keverékkel, és a tojással is dolgozzuk össze. Nem kell megijedni, ha rögtön nem áll össze, gyúrjuk tovább, a végén jó lesz. Tegyük egy tálba, fedjük le, és rakjuk félre pihenni.

7. Amíg a tésztánk pihen, készítsük el a tölteléket. A darált diót keverjük össze a porcukorral, és reszeljük bele a citrom héját. A citrom reszelésénél vigyázzunk, hogy csak a sárga részt reszeljük, mert a fehér résztől keserű lesz a töltelékünk.

8. A tepsit béleljük ki sütőpapírral. 

9. Készítsük magunk közelébe a tesit, a sárgabaracklekvárt, és a diós tölteléket.

10. Vegyük elő a tésztánkat, és osszuk négy egyenlő részre. Ebből a mennyiségből kb. 4 db 25 dkg-os cipócskánk lesz. Legegyszerűbb, és a legpontosabb is, ha mérlegen lemérjük a cipókat.

11. Lisztezett munkalapon kezdjük el nyújtani az első cipónkat. Fontos, hogy mindig lisztezzük a tészta alatt a munkalapot, valamint magát a tésztát, és a nyújtófát is, mert könnyen ragad. Figyeljünk, hogy nagyjából tepsi méretűre nyújtsuk. Ha elkészültünk, tekerjük fel a sodrófára (lisztezzük!), és így tegyük a tepsibe. Ha túlnyúlik a tepsin vágjuk le a fölös részeket.

12. A tepsibe helyezett tésztát kenjük meg lekvárral, majd szórjuk meg a diós töltelék 1/3-ával. 

13. Ezután nyújthatjuk a következő cipónkat, és ugyanúgy helyezzük a tepsibe, mint előző esetben.

14. Ezt a réteget is kenjük meg lekvárral, és szórjuk meg dió felével.

15. Jöhet a 3. cipó nyújtása, amit szintén megkenünk lekvárral, és megszórjuk a diós töltelékkel.

16. Kinyújtjuk az utolsó cipót, és ezt is a tepsibe helyezzük. Megszurkáljuk villával, és az egészet letakarjuk.

17. 1 órán át pihentetjük (nem kell hűtőbe tenni).

18. Időközben bekapcsoljuk a sütőt 180 C-ra.

19. Az 1 óra letelte után betesszük a sütőbe, és 30-40 perc alatt készre sütjük.

20. A tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni. Ha szép, egyenletes felületet szeretnénk, akkor a zserbó tetejére tegyünk sütőpapírt, majd helyezzünk rá egy másik tepsit, és egy határozott mozdulattal fordítsuk meg. Így a zserbónk alja lesz végül a teteje. Ez a művelet azonban elhagyható.

21. Vízgőz fölött megolvasztjuk a csokoládét, a sütemény tetejére öntjük, és elsimítjuk. 

22. A kész zserbót másnap fogyaszthatjuk.

Tipp! Ha a süteményt forró késsel szeleteljük, nem törik meg a csoki a tetején. Ehhez a kést mártsuk forró vízbe, majd töröljük meg, és már szeletelhetünk is.

Remélem kedvet kaptál a recept elkészítéséhez, ha bármi kérdésed van, fordulj hozzám bizalommal.

Köszönöm, hogy elolvastad, és szeretettel várlak vissza legközelebb is.

Niki

 

A bejegyzés trackback címe:

https://puszedliiii.blog.hu/api/trackback/id/tr613503469

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása