Liszthatározó II.
Gluténmentes lisztek I.

Ezúttal a gluténmentes lisztek világát szeretném feltérképezni. Amikor nekikezdtem ennek a témának, még csak nem is sejtettem, hogy mibe vágom a fejszém. Elképesztő mennyiségű lisztfélét találtam, arra jöttem rá, hogy gyakorlatilag bármiből készíthető liszt.

glutenmentes-fank-recept-200x300.jpg

Egy bejegyzés biztosan nem lesz elég, hogy mindet végigvegyük, és nem szeretnék semmit kihagyni, úgyhogy szeretettel várlak vissza legközelebb is :)

Az első részben a leggyakrabban használt, és emiatt talán a legismertebb, lisztekkel foglalkoznánk részletesebben.

A gluténmentes lisztek közös jellemzője, hogy nem tartalmaznak sikért. A sikér felelős a könnyed, laza, ruganyos szerkezetért, ami pl. a búzalisztből készült süteményeket pékárukat jellemzi. A gluténmentes konyha legnagyobb kihívása, hogy valahogyan pótolja (lisztkeverékek, sikérhelyettesítők, adalékanyagok) a sikért, hogy élvezhető, ízletes végeredményt kapjunk.

1. Kukoricaliszt

A gluténmentes konyha egyik fő alapanyaga. Édeskés íz, sárgás szín jellemzi. Széleskörűen felhasználható, önmagában sűrítéshez, panírozáshoz. Sütemények készítéséhez ajánlott más lisztekkel keverni, mert így jobb élvezeti érték érhető el. A tévhitekkel ellentétben egyáltalán nem "fogyókúrás" liszt, hiszen energiatartalma magas, rosttartalma viszont alacsony.

Kukorica megjelenési formái: kukoricaliszt, kukoricadara, kukoricapehely, pattogatott kukorica 

2. Rizsliszt

Finom szemcséjű, porózus anyag, amit barna,- vagy fehér rizsből állítanak elő. Semleges ízű, és talán a búzaliszt legjobb helyettesítője. Kiváló sűrítőanyag, jól használható panírozáshoz, tészták gyúrásához, fasírtokba. Én is szoktam használni, pl a rántást mindig rizsliszttel készítem, mert nagyon nehezen ég oda, és amióta használom egyet sem kellett újrakezdenem :) 

Élettani hatása viszont nem túl kedvező, mert kifejezetten magas kalória,- és keményítőtartalmú, és alacsony rosttartalmú.

Rizs megjelenési formái: önállóan köretként, rizsliszt, puffasztott rizs, rizspehely, rizskása

2818efcdcad12c0ae71337dee99e84c2.jpg

3. Kölesliszt

Ősi gabonaféle, ami kiváló élettani tulajdonságokkal rendelkezik. Kovasavat tartalmaz, ami hozzájárul a kötőszövetek szilárdságához, illetve gyulladáscsökkentő hatása is ismert. Tisztító hatással is rendelkezik, köszönhetően a magas rosttartalmának. 

Magas zsírtartalmú, ami könnyen avasodáshoz vezethet, ezért ajánlott hűtőben tárolni. Semleges íz, omlós textúra jellemzi. Önmagában ritkán használatos, de más lisztekkel keverve javítja az elkészült étel, sütemény állagát, élettani tulajdonságát.

Köles megjelenési formái: önmagában köret, kölesliszt, köles pehely, köleskása, puffasztott köles

4. Gluténmentes zabliszt

A gluténtartalmú lisztek között már felsoroltam, akkor mégis mit keres itt?

A zab önmagában nem tartalmaz glutént, de a betakarítás, feldolgozás, tárolás során szennyeződik vele, és ezért sorolható a gluténtartalmú lisztek közé. Azonban, ha a feldolgozás során kizárják a szennyeződés lehetőségét, akkor már a gluténérzékenyek számára is fogyaszthatóvá válik, de csak amelyiken gluténmentes felirat, címke szerepel.

Gluténmentes zab megjelenési formái: zabliszt, zabpehely, zabgríz

5. Mandulaliszt

A mandulából hideg préseléssel előállított, zsírtalanított liszt. Nagy folyadék,- és zsírfelvevő képességgel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy sütés, főzés során több folyadékot, zsiradékot vesz fel, mint pl. a búzaliszt. 

Édeskés íze miatt felhasználása elsősorban édességekhez ajánlott, remek ízt kölcsönöz nekik. A manapság divatos macaronnak a fő alapanyaga. 

Mandula megjelenési formái: mandulabél, szeletelt mandula, mandulaliszt, darált mandula, blansírozott mandula

6ee41d3c6397206cfe8954251ce92de3.jpg

6. Kókuszliszt

A kókuszliszt nem más, mint kiszárított és ledarált kókuszhús. Magas kalória,- és rosttartalom jellemzi. A mandulaliszthez hasonlóan a felhasználás során sok folyadékot vesz fel.

Erőteljes kókusz íze miatt elsősorban édességekhez használatos.

Kókusz megjelenési formái: kókuszliszt, kókuszreszelék, kókusz ital, kókusztej, kókuszzsír, kókuszpehely

7. Hajdinaliszt

Pszeudocereáliák közé tartozik, ami azt jelenti, hogy nem gabonaféle, de felhasználása közel azonos.

Élettani szempontból rendkívül kedvező tulajdonságokkal rendelkezik. Kiemelkedően magas rosttartalmú, kedvező zsírsav összetételű, és kiváló forrása a folsavnak, magnéziumnak.

Karakteres íze miatt a lisztmennyiség max. 40%-át érdemes kiváltani vele. Használata kevert sütemények (muffin, palacsinta) készítésénél a legelterjedtebb.

Hajdina megjelenési formái: önmagában köretként, hajdinaliszt, hajdinapehely, hajdinakása, puffasztott hajdina

8. Szójaliszt

Az élelmiszeripar előszeretettel használja. A vegetáriánusok és a tejfehérje allergiások egyik fő fehérjeforrása, de a háztartásokban még nem terjedt el széles körben, rossz hírének köszönhetően, miszerint minden szója GMO-s (GMO=génmódosított). Ebben a kérdésben nem szeretnék igazságot tenni, mindenki tegyen (egyen) saját belátása szerint. 

Maga a szójaliszt két formában található meg hazánkban, mégpedig a teljes szójaliszt (édes ételekhez), és a zsírszegény szójaliszt (sós ételekhez, a lisztmennyiség 10-30%-a pótolható vele). Mindkét típus nagyon jó állagot kölcsönöz a süteményeknek, pékáruknak.

Szója megjelenési formái: szójaliszt, tofu, szójaital, szójatejföl, szójajoghurt, szójajoghurt, szójasajt, szójatúró, szójafasírt

9. Amarántliszt5d4aee2035bc9c9a94978a6d280aa3f5.jpg

A hajdinához hasonlóan a pszeudocereáliák közé tartozik. Magas rost,-és fehérjetartalommal rendelkezik, fogyasztása javasolt. 

Lisztmennyiség 34-40%-a pótolható vele, ami elegendő ahhoz, hogy az sütemény/pékáru tápanyagtartalma nőjön, de a tészta még jól formálható maradjon. 

Amaránt megjelenési formái: önmagában köretként, amaránt pehely, amarántliszt, amaránt kása, puffasztott amaránt

10. Tápiókaliszt

A liszt elnevezés ebben az esetben megtévesztő lehet, hiszen a tápióka esetében nem is lisztről, hanem inkább keményítőről beszélünk. A manióka gyökeréből vonják ki ezt magas szénhidrát tartalommal, és alacsony tápértékkel rendelkező "lisztet". Fogyasztása élettani szempontból nem túl kedvező.

A gluténmentes konyha kedvelt alapanyaga, mert kiváló állagjavító hatással rendelkezik, a tésztát lazává, ruganyossá teszi. A lisztmennyiség max. 50%-a váltható ki vele.

Tápióka megjelenési formái: tápiókaliszt, tápiókagyöngy, tápiókapuding 

Te jó ég, még a felénél sem járok a lisztek felsorolásának.. Sosem gondoltam volna, hogy ilyen sokféle gluténmentes liszt áll a rendelkezésünkre.

Ha kíváncsi vagy a többire is, szeretettel várlak legközelebb is.

Niki

 

A bejegyzés trackback címe:

https://puszedliiii.blog.hu/api/trackback/id/tr6313571633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása