Segítség, nem tudok sütni! 2. rész
Recept és a sütés menete

Az előző részben megismerkedtünk az alapvető sütési eszközökkel, most pedig a receptekkel fogunk foglalkozni, illetve hogy hogyan is álljunk neki a sütésnek. 

Vegyünk egy konkrét példát! Készítsünk el egy isteni finom nutellás cupcaket lépéről-lépésre. 

Íme a recept:

Hozzávalók (8 db):dscn07633.jpg

- 10 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- 1 tojás
- fél teáskanál sütőpor
- késhegynyi szódabikarbóna
- 75 ml tejföl
- 1 kávéskanál vanília aroma
- 2 dkg kakaópor
- 8 dkg szobahőmérsékletű vaj
- pici só
- 12,5 dkg mascarpone
- 20 dkg nutella


Elkészítés:


1. A puha vajat keverd habosra a cukorral. 
2. Add hozzá a tojást, a tejfölt, és a vanília aromát.
3. Majd keverd bele az átszitált lisztet, kakaóport, szódabikarbónát, sütőport és a pici sót.
4. A muffin sütőt béleld ki muffin papírral, és tegyél bele egy evőkanálnyi tésztát.
5. 180 C-on, 10-15 perc alatt süsd készre..
6. A krémhez a nutellát keverd ki a mascarponéval, töltsd habzsákba , és ha kihűlt nyomd a cupcakek tetejére. 

 

Mi legyen az első lépés?

1. Én mindig a sütő bekapcsolásával kezdem, és ezt javaslom neked is, mert amíg bemelegszik, kényelmesen el tudod készíteni a tésztát. Fontos, hogy csak a megadott hőfok elérésekor tedd a tésztát a sütőbe, különben jelentősen módosul a sütési idő, és a sütemény állagának sem tesz jót. Jelen esetben tehát kapcsold be a sütőt 180 C-ra, alul-felül sütés funkcióra.

2. Második lépésként készítsd elő a hozzávalókat és a szükséges eszközöket. Jobb ha most derül ki, ha valami hiányzik. mint, amikor már félig kész a cupcake. Én  a képen (lent) látható hozzávalókat használtam.

A recepthez szükséges eszközök: egy egyszerű tepsi (ha nincs muffin sütőd), muffin papír (8 db), mérleg, tálak (hozzávalók kiméréséhez és a tészta, krém összeállításához), fakanál/szilikon keverő, szita (elhagyható), habzsák és cső (elhagyható),  kézi mixer/habverő (elhagyható), teáskanál, kávéskanál (elhagyható), evőkanál

 

dscn0701.JPG

 

3. Következő lépésként pontosan mérd ki a hozzávalókat és hozd a megfelelő állagra. Ez azt jelenti például, hogy a tésztához szobahőmérsékletű vajra van szükséged, de csak most vetted ki a hűtőből, akkor célszerű 15-20 másodpercre a mikróba tenni, hogy megpuhuljon. 

Csökkentheted a tálak (és a mosatlanok) számát, ha a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a pici sót és a kakaóport egy tálba méred ki. Mehet egy tálba a vaj és a cukor, valamint a mascarpone és a nutella is.

4.  Kézi mixer/habverő/fakanál/szilikonos keverő segítségével verd habosra a cukrot a vajjal, majd add hozzá a tojást, tejfölt és a vanília kivonatot.

5. Ha eddig megvagy, akkor van két tálad a tésztához. Egy nedves (cukros-tojásos) és egy száraz (lisztes-sütőporos) hozzávalókat tartalmazó. Ha van otthon szitád/szűrőd, akkor a száraz hozzávalókat apránként szitáld át a nedves tálba, és keverd el csomómentesre. Ha nincs, akkor csak apránként keverd hozzá, úgy, hogy a végeredmény homogén legyen.

6. A muffin papírokat helyezt a tepsibe/muffin formába, és tegyél a tésztából egy evőkanálnyit mindegyik papírba. Egyengesd el, amennyire tudod, és be is teheted a sütőbe.

7. Amíg a cupcakek sülnek, keverd csomómentesre a mascarponét és a nutellát. Néha nézz rá a sütőre! Töltsd habzsákba a krémet és tedd a hűtőbe.

Ha van csöved a habzsákhoz, akkor tedd bele, és vágd ki a megfelelő méretőre, de simán habzsákkal is dolgozhatsz, vagy akár el is hagyhatod. Egyszerűen egy kanál segítségével is a cupcake tetejére halmozhatod a krémet.

8.  A sütési időn kívül, tűpróbával (pontosabb) is megállapíthatod, hogy megsült-e már a cupcake. A tűpróba azt jelenti, hogy veszel egy fogpiszkálót vagy egy hústűt és az egyik cupcake közepébe szúrod, majd kihúzod. Ha a fogpiszkáló/hústű még ragacsos, akkor még tovább kell sütni a cupcaket, ha viszont már száraz és szinte semmi nem tapad rá, akkor már elkészült és kiveheted a sütőből.

9. Ha a cupcakek teljesen kihűltek nyomd/halmozd rá a krémet és díszítsd tetszőlegesen. Cukorgyöngyöt, tortadarát, gyümölcsöt, bármit használhatsz.

10. Fogyaszd egészséggel és légy magadra nagyon büszke! 

Köszönöm, hogy elolvastad és szeretettel várlak vissza!

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://puszedliiii.blog.hu/api/trackback/id/tr1713196264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Puszedli

Friss topikok

süti beállítások módosítása