Ma az egyik régi kedvencemet szeretném bemutatni, ami nem más, mint a Duna hullám. Ha divatos szeretnék lenni, azt mondanám, hogy ez egy retro sütemény, de nálam soha nem ment ki a divatból, és nem is nagyon érdekel a divat, úgyhogy csak annyit mondok, hogy egy igazán finom sütemény receptjét hoztam ma.
Lássuk is a receptet:
Duna hullám
Hozzávalók
Tészta:
- 4 tojás- 25 dkg porcukor
- 1 dl meleg víz
- 1 dl olaj
- 25 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 2 ek cukrozatlan kakaópor
- 1 ek meleg víz
- 1 ek étolaj
- magozott meggy (ízlés szerint)
Krém:
- 4 dl meggylé- 1 csomag eperpuding- 25 dkg margarin/vaj- 20 dkg porcukor
Máz:
- fél tábla étcsokoládé/tortabevonó- 2-3 ek étolaj
Elkészítés
1. A sütőt melegítsük elő 180 C-ra.
2. A tojássárgájákat a porcukorral keverjük habosra. Majd adjuk hozzá az 1 dl meleg vizet és az 1 dl olajat.
3. A lisztet keverjük össze a sütőporral.
4. Verjük fel a tojásfehérjéket.
5. A tojássárgájás masszába keverjük bele a lisztet és a felvert tojásfehérjét. Óvatos körkörös mozdulatokkal dolgozzunk, nehogy összetörjük a habot.
6. A tésztát osszuk két részre.
7. Az egyik részét érintetlenül hagyjuk, a másik részébe 1 ek meleg vizet, 1 ek olajat, és 2 ek kakaóport keverünk (szintén óvatos mozdulatokkal).
8. A tepsibe sütőpapírt teszünk. Először a sárga részt öntjük bele, majd a tetejére tesszük a kakaós réteget.
9. Magozott meggyszemeket teszünk rá, és készre sütjük.
10. Amíg a tésztánk sül, elkészítjük a krémet. Ehhez az eperpudingot megfőzzük a meggylével, és hagyjuk egy picit hűlni. Utána összekeverjük a margarinnal/vajjal és a porcukorral.
11. Végül elkészítjük a sütemény mázát, az olvasztott csokoládét vízgőz fölött. Egy lábasban vizet teszünk föl forralni, és a lábas tetejére egy hőálló tálat helyezünk, amibe beletördeljük a csokoládét, és beletesszük az olajat. Időnként megkeverjük és amikor a csokoládé teljesen felolvadt el is készültünk vele.
12. Ha a tésztánk kihűlt megkenjük a krémmel, és a tetejét olvasztott csokoládéval vonjuk be.
Néhány megjegyzés, jó tanács:
- a recepthez mindig magozott meggybefőttet használok, mert így egyszerre a meggy és a meggylé is megvan
- érdemes a lisztet és a kakaóport átszitálni a felhasználás előtt, mert így az esetleges csomókat elkerülhetjük
- a tojásfehérjébe mindig teszek egy csipet sót, és így verem fel, mert keményebb lesz a hab
- 18x30 cm méretű tepsit használok ehhez a süteményhez, de ha neked egy picit nagyobb van, az is tökéletes lesz
- a meggyszemeket mielőtt a süteménybe rakom, megforgatom egy kevés lisztbe, mert így nem ül le a tészta aljára
- a tészta elkészültét tűpróbával ellenőrizhetjük (részletesen írtam róla a Segítség, nem tudok sütni 2. részében)
Köszönöm, hogy elolvastad, és remélem ízleni fog. Szeretettel várlak vissza legközelebb is!
Niki
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.